PODPROGRAM 2018 – efekty
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Radziłowie z terenu województwa podlaskiego przy współpracy ze Stowarzyszeniem Bank Żywności Suwałki – Białystok w Suwałkach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 921 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podlaskiego
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 37,36 ton żywności;
- 3368 paczek żywnościowych;
- posiłków;
5. W ramach Podprogramu 2018 dla 70 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne – 2 spotkania dla 35 uczestników
- Żywieniowe – …-…spotkań dla …-…. uczestników
- Kulinarne – 2 spotkania dla 35 uczestników
- Niemarnowanie żywności – …-… spotkań dla …-…. uczestników