PODPROGRAM 2019 – efekty
Ośrodek Pomocy Społecznej w Radziłowie przy współpracy ze Stowarzyszeniem Bank Żywności Suwałki – Białystok realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020. W ramach programu osoby potrzebujące otrzymywały bezpłatnie następujące artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
Pomoc żywnościowa trafiła do 920 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Radziłów. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 53,88764 ton żywności;
- 5179 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków.
W ramach Podprogramu 2019 dla 40 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących. Warsztaty dotyczyły:
- edukacji finansowej – 2 spotkań dla 20 uczestników
- zasad żywieniowo- dietetycznych – 2 spotkania dla 20 uczestników.