Lody dla królowej

Wersal, rok 1671. Carlo Demirco jest mistrzem w sztuce przygotowywania lodów. Jego techniki – skradzione z dworu Medyceuszy we Florencji, gdzie się wychował – są ściśle strzeżoną tajemnicą. Przyniosły mu bogactwo, pozycję na dworze Ludwika XIV i uwielbienie kobiet. Jedyną, która zdaje się odporna na jego urok, jest Ludwika de Keroualle, piękna, zielonooka, inteligentna i błyskotliwa, ale niestety, niemajętna dama dworu. Zrządzeniem losu Ludwika i Carlo stają się trybikami w maszynerii wielkiej polityki, gdy oboje trafiają na dwór Karola II Stuarta, króla Anglii. Carlo jako prezent przypieczętowujący pakt militarny, Ludwika jako królewska nałożnica. Ona walczy o swoją pozycję na dworze, rywalizując o względu monarchy z innymi jego kochankami. On nadal doskonali swą sztukę, nie tracąc nadziei, że kiedyś zasłuży na względy ukochanej. W świecie wielkiej polityki wszystko, nawet umiejętności cukiernika, może posłużyć za narzędzie do osiągnięcia celu. Czy wśród dworskich tajemnic, spisków, knowań i zdrad jest jeszcze miejsce na czystą miłość?

Nota wydawcy