PODPROGRAM 2019 – efekty

Ośrodek Pomocy Społecznej w Radziłowie przy współpracy ze Stowarzyszeniem Bank Żywności Suwałki – Białystok realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – wrzesień 2020. W ramach programu osoby potrzebujące otrzymywały bezpłatnie następujące artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

Pomoc żywnościowa trafiła do 920 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Radziłów. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 53,88764 ton żywności;
  • 5179 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków.

W ramach Podprogramu 2019 dla 40 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących. Warsztaty dotyczyły:

  • edukacji finansowej – 2 spotkań dla  20  uczestników
  • zasad żywieniowo- dietetycznych – 2 spotkania dla 20  uczestników.