PODPROGRAM 2018 – efekty

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Radziłowie z terenu województwa podlaskiego przy współpracy ze Stowarzyszeniem Bank Żywności Suwałki – Białystok w Suwałkach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 921 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podlaskiego

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 37,36 ton żywności;
  • 3368 paczek żywnościowych;
  • posiłków;

5. W ramach Podprogramu 2018 dla 70 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

  • Ekonomiczne – 2 spotkania dla  35 uczestników
  • Żywieniowe – …-…spotkań dla …-…. uczestników
  • Kulinarne – 2 spotkania dla 35 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – …-… spotkań dla …-…. uczestników