Efekty realizacji POPŻ Podprogram 2017

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Radziłowie z terenu województwa podlaskiego przy współpracy Bankiem Żywności  Suwałk- Białystok realizował  Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.

  1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 706 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Radziłów- województwa podlaskiego
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 32,5523 ton żywności;

o 4066 paczek żywnościowych;

  1. W ramach Podprogramu 2017 dla 706 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
  • Kulinarne – 2 spotkania dla 34 uczestników
  • Niemarnowanie żywności (dietetyczne) – 2 spotkania dla 34 uczestników